Afspraak maken?

We hopen je met bovenstaande informatie zo goed mogelijk geïnformeerd te hebben over het onderhoud van je haag. Wil je ondanks de informatie toch liever de haag laten snoeien door de vakman? Dan kun je dit laten doen bij Hoveniersbedrijf Peter Hoek.

De beste snoeitijd

Als je eenmaal een haag hebt geplant, dan hoop je dat deze goed gaat groeien zodat je lekker vrij kunt zitten in de tuin. Maar een haag heeft natuurlijk ook onderhoud nodig. Op deze blog vertellen we wat er bij het snoeien van een haag komt kijken, wanneer je de haag moet snoeien en met wat voor gereedschap je dit moet doen. Een haag kun je natuurlijk iedere keer snoeien wanneer deze een beetje gegroeid is, maar dan blijf je bezig. Daarom kun je dit het beste twee maal per jaar doen rond dezelfde tijd. De beste tijd om een haag te snoeien hangt af van de temperaturen en de groei van de haag die daaruit voort komt. Je moet dit daarom ook een beetje zelf bekijken, maar in de regel geldt het volgende:

  • 1e hagen snoei beurt: eind mei-begin juni
  • 2e hagen snoei beurt: eind september

Snoeitips: hoe kan je het beste een haag snoeien?

Om ervoor te zorgen dat je op de beste manier je haag snoeit, hebben wij drie tips voor je op een rij gezet. 

  1. Snoeitip 1: Snoei een haag niet op hele warme dagen waarop de zon fel schijnt, dan kunnen de snoeiwonden van het blad van de haag verbranden. Dit geeft een lelijk beeld.
  2. Snoeitip 2: Het snoeien van de haag eind september is heel belangrijk. De haag kan na het snoeien nog even licht groeien en herstellen. Zo zijn de snoeiwonden hersteld en kan de haag vitaal de winter in.
  3. Snoeitip 3: Snoei de haag goed kort tot het oude hout, dat wordt de haag niet ieder jaar een beetje dikker. Durf te snoeien!

Snoeigereedschap, wat heb je nodig?

heggenschaar op accu

Goed gereedschap is het halve werk, zorg daarom dat je beschikt over een goede heggenschaar. Niet te vergeten, fijn gereedschap om het snoeiafval op te ruimen is ook handig! Snoeiafval opruimen geeft vaak meer werk dan het snoeien zelf. Tuin-online.nl heeft diverse soorten heggenscharen in het assortiment. Welke voor jou het beste is, hangt af hoe groot je haag is. Er is een heggenschaar op 220 Volt, maar er is ook een accuheggenschaar. Accuheggenscharen zijn natuurlijk heel makkelijk, omdat je niet steeds hoeft uit te kijken voor de stroomkabel. Natuurlijk is er ook de gewone handheggenschaar, deze is geschikt voor wat kleinere hagen. Voor de buxushagen is er een mooie accu buxusschaar. Voor de hoge hagen (en bodembedekkers) is de telescoop heggenschaar. Met deze heggenschaar knip je gemakkelijk de hoge gedeeltes van de haag en ook de bovenkant.

 

Bekijk hier alle snoeigereedschappen van Tuin-online.nl

Snoeiafval opruimen

Om je afval op te ruimen is het wel zo fijn om ook daar goed gereedschap voor te hebben. Een belangrijk instrument is de bladhark. Met de bladhard hark je al het blad bij elkaar en je gooit het hierna direct in de afvalcontainer of op de composthoop. Het is handig om met het opruimen nog een snoeischaar bij de hand te hebben om de takjes, die zich onderin de haag bevinden, alsnog weg te knippen. Staat de haag langs het grind? Leg dan eerst wat folie of plastic neer waar het snoeiafval op valt. Zo ruim je het in één keer makkelijk op. Is het snoeiafval éénmaal opgeruimd met de bladhark? Dan kun je, als dit op het straatwerk ligt, nog even opvegen of hier langs lopen met de bladblazer.

Bemesten van je haag en tuin

Om je haag in goede conditie te houden, is het belangrijk dat je de haag af en toe wat bemesting geeft. Dit kan één keer per jaar in het voorjaar, net wanneer de haag weer in de groei gaat komen. Zo kan de haag er weer een jaar tegen. Wil je extra goed voor je haag zorgen? Bemest dan de haag aan het einde van de zomer/begin van de herfst nog een keer. Zo gaat de haag vitaal de winter in. Voor buxushagen is er speciale buxusmeststof en voor hederahagen, taxushagen en andere coniferen is er de DCM haag meststof.

 

Bekijk hier alle tuinbemesting en bestrijding van Tuin-online.nl